2011. október 23., vasárnap

a város...

London olyan, mint egy óriási csalamádé. összességében kissé szedett-vedett, bár az új felhőkarcolók azért javítottak az összképen. ami igazán szerethető benne az a milliónyi izgalmas részlet. illetve a sokféle egymás hegyére-hátára halmozott dolog együttélése. a sok-sok réteg egymásra rakódott kibogozhatatlan lüktető kuszasága. néha rideg, néha hihetetlenül barátságos, s mindez akár egy tömbön belül váltakozik. itt minden megtörténhet. nem egy esetben építenek irodaházat meglévő vasútállomás fölé, vagy egyszerűen akár egy soksávos főút fölé is utólag! a több száz éves kocsma jól meg van a vasúti híd alatt, szemben a hiper modern irodaházzal, és a templommal. mondjuk hogy nem épp idilli, de egy idő után valahogy mégis természetes. rengeteg a kerékpáros. és kimondottan izgalmas a belvárosban kerekezni, amikor a hatalmas emeletes buszok jobbról balról kerülgetnek, de mégis figyelnek rád, csak be kell tartani az alapvető óvintézkedéseket. azért a többsávos körforgalomban a belső sáv még nem megy... mert ugye néha csak úgy lehet egy bizonyos irányba tovább haladni. viszont már egy jó pár lámpánál a bicajosoknak, pont ilyen meggondolásból oda van festve az autók előtt egy több sávot áthidaló hely, ahol így akár a belső sávba is oda lehet férkőzni. az itthoni járdára felfestéses történet helyett, itt minden a nagy aszfalt csíkon történik, az autókkal együtt lehet haladni, persze sokkal gyorsabban... a vonaton is ingyen lehet szállítani a kerékpárt csúcsidőn kívül, meg hétvégén! és ingyenes kerékpár térképekhez is hozzá lehet jutni egyes helyeken.
a zöld az egy érdekes dolog errefelé. néha az az érzése az embernek, hogy valahogy megfeledkeztek róla, néha meg dzsungel szerűen mindenhol ott van. például az átlagos játszótéren egyáltalán nincs fa, persze itt azért teljesen más a klíma, de azért mégis... a kertvárosok valahogy még mindig nagyon egyformák nekem. persze ha bele gondolok, nálunk is az, csak teljesen másképp. itt egyen-házak sora sorakozik utcákon keresztül. kis előkerttel, ahol általában az autók parkolnak, de azért zöldnek is jut hely, hol többnek, hol kevesebbnek. ikerházak, sorházak. kicsi hosszúkás kertekkel hátul. a két sorház közötti kertekben, mintha nem is egy világvárosban lenne az ember. a mi kertünkben például töbször előfordult egy róka koma! egyik délelőtt ott napozott a verandán, mint egy hűséges eb, elheveredve... aztán a mókusok, leginkább a parkokban nagyon édesek, olyanok, mint a jégkorszakban a mókus (nem is véletlen a hasonlat, mert állítólag a legtöbb észak-amerikai, és egyre jobban kiszorítják északnak az őshonos mókuskákat...), szelídek és mókásak.
az emberek pedig színesek, de szó szerint. igazi vegyes-felvágott! kissé nehéz megszokni, de általában nagyon kedvesek és nyitottak. tömérdek fekete, megannyi lengyel, és magyar szót is igen gyakran hallok. a bank kártyám miatt már jó pár reklamáción túl estem, és azt kell mondjam itt teljesen másképp mennek a dolgok, mint otthon. furcsa módon itt kedvesek az emberrel, meghallgatják, és intézkednek is, ha reklamál! nem úgy mint otthon, ahol egy láthatatlan falnak beszélek, mondjuk egy közszolgáltatónál. lehet hogy otthon is kedvesek, de érezni, hogy a giga céggel szemben semmi esély, csak egy törpe vagyok... itt például az ECLAS konferenciára foglalt szállásnál 6 fonttal többet vontak le, mint amennyit kellett volna. először nem értettem, hogy miért, aztán a bankom közölte, hogy azért, mert dollárban kérte a cég az összeget, és az angol fontomat átváltották dollárra, aztán vissza fontra. ,mondanom se kell hogy egy kissé felment bennem a pumpa. telefonon próbáltam intézkedni, de nem igazán volt hatékony a dolog, mivel a banknál még nem volt lekönyvelve, ezért nem tudtam bizonyítani a dolgot. a magyar sms-emet pedig aztán mutogathatom, nem sokat értenek belőle... aztán a helyszínen már készítettem a bokszkesztyűt, amikor nekiveselkedtem a recepciós pultnál a történetemnek! legnagyobb meglepetésemre egy kis türelmet kért tőlem a hölgy, hogy utána nézzen a dolognak, majd kérdezte, egy elnézés kérés közepette, hogy ingyen reggelit kérek cserébe, vagy egy italt a pultnál, vagy egyszerűen csak utalják vissza a pénzt? és általában máskor is hasonlóan történtek a dolgok. no jó asszem egy kicsit elkalandoztam, mára ennyi elég lesz  :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése